Fra trainee til daglig leder!

I jakten på en god karriere og spennende muligheter, valfarter de fleste tjueåringer til større byer i inn- og utland – Jørgen Hopaneng valgte heller å satse på Helgeland.

Dette valget gjorde at Jørgen kun ni måneder etter endt utdannelse ble headhuntet til ei attraktiv lederstilling på Kvarøy i Lurøy kommune.

–  Det er fantastisk å bo her ute, forteller Jørgen begeistret. Hvorfor skal jeg stå som sild i tønne på bussen med dresskledde folk til jobb hver dag, når jeg her ute kan få en spektakulær naturopplevelse turister ville betalt penger for hver eneste morgen?

Jørgen starter nemlig dagen med å kjøre ATV ned til kaia på Tonnes og fortsetter ferden til jobb med båt over til Kvarøy. Det er en frisk start på dagen og en opplevelse i all slags vær!

 

Nettverksbygging på Helgeland

Den opprinnelige planen til ranværingen var å bli industrimekaniker som pappa. Han gikk derfor yrkesfag på videregående, men det gikk ikke helt som planlagt.

–  Da jeg var på utplassering, tenkte jeg at «dette skal jeg faen ikke gjøre resten av livet», ler Jørgen.

Dermed endra han kurs. Han gikk påbygg og fortsatte med å studere økonomi og ledelse på Nord universitet på Mo. Under studietida var han svært aktiv og lyktes med å skaffe seg et godt nettverk og masse god erfaring.

Det var forretningsutvikling som tente den største gnisten hos Jørgen under studietida, og tema for bacheloroppgaven ble kommunikasjon i verdikjeden i bedriften Grønt fra laks AS. Det skulle snart vise seg at kontakten han fikk med Marius, gründeren bak Grønt fra laks, skulle gi han en livsendrende mulighet.

 

Trainee Helgeland

Med en bachelor i ryggsekken begynte han høsten 2022 i traineestillingen til Kystinkubatoren i Lurøy. Der fikk han muligheten til å jobbe med det han syns er aller mest gøy; nemlig forretningsutvikling.

–  Det var fantastisk å bo på Lovund, forteller han. Det de får til der ute på øya er helt unikt.

Gjennom kompetanseprogrammet i Trainee Helgeland fortsatte han med å bygge nettverk – både sosialt og profesjonelt.

–  Traineeprogrammet har gjort meg fit for fight, sier Jørgen. Jeg har lært utrolig mye, samtidig som det har vært masse sosialt og moro. Den første studieturen vår var faktisk til Kvarøy, hvor vi blant annet var innom Grønt fra laks. Da visste jeg jo ingenting om at dette skulle bli min fremtidige arbeidsplass!

I vår er det studietur til Brussel som står for tur, og Jørgen har bare én ting å si til de som vurderer å søke på ei traineestilling:

–  Gjør det!

 

En landbruksrevolusjon

Etter å ha blitt leid inn som konsulent for Grønt fra laks gjennom Kystinkubatoren vinteren 2023, tok det ikke lang tid før Jørgen fikk et tilbud som ikke mange 22-åringer får:

–  Jeg ble tilbudt stillingen som daglig leder for Grønt fra laks. De ønsket noen som kunne jobbe litt ekstra og gi jernet, noe som passer meg perfekt! I en storby måtte jeg nok ha jobbet i årevis for å få en mulighet som dette.

Dermed ble det øyhopping fra Lovund til Kvarøy på Jørgen. Selv om han er helt fersk og aldri har hatt ei lederstilling før, har han fått full tiltro fra dag én.

–  Jeg har lært mer på mine to måneder her enn gjennom all utdanning og jobb tidligere. Jeg syns det er utrolig gøy å få være med å utvikle selskapet. Det vi driver med her er rett og slett en landbruksrevolusjon! forteller Jørgen ivrig.

Han refererer da til Grønt fra laks sin hydroponi-teknologi som produserer salater og mikrogrønt fra lakseslam – en ny og svært bærekraftig måte å produsere mat på helt uten bruk av plantevernmidler.

–  Vi vet at dette er fremtidas landbruk, og vi har lyst til å være best på det, fastslår Jørgen etter å ha gitt oss en grundig og engasjert innføring i hvordan produksjonen foregår.

Håsslæsta og hvilepuls

Etter nesten ett år med øyliv har Jørgen blitt godt vant til å ha hvilepuls, og den avslappa atmosfæren ute i havgapet er noe han setter stor pris på.

–  Det passer meg mye bedre å kunne gå kledd som dette enn å måtte gå i dress hver dag, sier han og peker på den blå fleecejakka han har på seg.

– Da jeg kom hit og skulle jobbe som konsulent, hadde jeg på meg en lang frakk og tenkte at jeg skulle se presentabel ut. Men da jeg så hvordan alle andre gikk kledd her ute, måtte jeg få av meg den frakken så fort jeg kunne, ler Jørgen.

På øyas nye staselige kafé og kantine, Tampen kafé, blir vi møtt av et skilt hvor det står: «Vennligst kle av deg klompan og gå i håsslæstan her inne», noe som reflekterer øylivets avslappa atmosfære svært godt.

–  Her går lederne av store konsern også i håsslæstan, og det er ikke noe skille mellom folk. Mulighetene for å bygge store relasjoner her er unike, og ikke noe du kunne fått til i en storby, slår Jørgen fast.

Måten han har blitt inkludert på, både på Lovund og Kvarøy, har vært helt unik. Her hilser alle på hverandre og alle inkluderes i det sosiale fellesskapet.

–  Jeg har blitt så vant med å hilse på folk her ute at jeg har begynt å gjøre det i butikken i Mo i Rana også, men det er ikke alltid jeg får den samme responsen der, ler han.

Valget om å starte karrieren og bo på Helgeland har han ikke angret et sekund på. Han stortrives med å kunne gå fjellturer, fiske, dra ut med båten og benytte seg av den flotte naturen etter jobb. Han tar også stadig turen inn til Mo for å være med familie og venner.

–  Naturen er en del av meg og noe jeg ikke vil være uten. Helgeland kan by på alt! Vi har en fantastisk kyst, byliv og høyfjell. Og ikke minst mange gode arbeidsmuligheter. Hva mer kan man ønske seg? avslutter den engasjerte 22-åringen.

Tekst og foto: Build Up Helgeland

Skroll til toppen